Ce este auditul SEO și de ce este vital pentru afacerea ta

Emanuel Udrea 26 August 2023

În lumea digitală din zilele noastre, SEO Search Engine Optimization a devenit esențial pentru orice afacere care dorește să aibă o prezență online puternică.

Asemenea unei mașini care necesită inspecții și verificări regulate pentru a funcționa optim, și un site web are nevoie de un audit SEO periodic.

Acest audit asigură că site-ul funcționează la capacitatea maximă, este ușor de găsit de către utilizatori și oferă o experiență plăcută acestora.

Omiterea unor astfel de verificări poate duce la erori neobservate, care pot împiedica site-ul să se poziționeze eficient în rezultatele motoarelor de căutare și, implicit, să ajungă la publicul său țintă.

Scopul și beneficiile unui audit SEO

Scopul principal al unui audit SEO este de a descoperi și de a înțelege aspectele care pot influența negativ clasarea unui site în rezultatele motoarelor de căutare.

Prin identificarea acestor probleme, proprietarii de site-uri pot lua măsuri concrete pentru a corecta erorile și a optimiza performanța platformei lor.

Mai mult decât atât, un audit SEO oferă o perspectivă valoroasă asupra concurenței, permițând afacerilor să identifice oportunități și amenințări în peisajul digital.

Un alt beneficiu esențial este îmbunătățirea experienței utilizatorului; un site optimizat nu doar că se clasifică mai bine, dar oferă și o navigare mai fluidă și conținut mai relevant pentru vizitatori, crescând astfel șansele de conversie și loialitate din partea acestora.

Componentele cheie ale unui audit SEO

 • Audit tehnic - verificarea indexării, vitezei site-ului, compatibilității pentru mobil, a structurii URL și a erorilor site-ului.
 • Audit On-Page - evaluarea cuvintelor cheie, a conținutului, a meta descrierilor și a altor elemente pe pagină.
 • Audit Off-Page - analiza profilului de backlink-uri și a prezenței online.
 • Audit de conținut - evaluarea calității și relevanței conținutului în raport cu cuvintele cheie țintă și publicul țintă.

Aplicații folosite pentru efectuarea auditului SEO

 • Google Search Console este un serviciu gratuit oferit de Google care ajută proprietarii de site-uri să monitorizeze și să mențină prezența lor în rezultatele de căutare Google. Permite verificarea indexării, afișarea traficului de căutare și a problemelor de performanță a site-ului.
 • SEMrush este un instrument complet de marketing digital care oferă date despre cuvintele cheie, backlink-uri, trafic și multe altele. Utilizatorii pot de asemenea să analizeze concurența și să găsească oportunități de optimizare SEO.
 • Ahrefs este cunoscut în special pentru puternica sa bază de date cu backlink-uri. Ahrefs oferă o serie de instrumente care permit analiza cuvintelor cheie, auditul site-urilor, analiza concurenților și multe altele.
 • Moz Este o suită de instrumente de inbound marketing și SEO. Cele mai notabile funcții includ Moz Pro (care ajută la monitorizarea și îmbunătățirea clasării cuvintelor cheie) și MozBar (o extensie de browser care oferă informații SEO despre orice pagină web).
 • Screaming Frog - este o aplicație de desktop care se concentrează pe auditul tehnic SEO. Instrumentul poate „crawla” site-urile pentru a găsi probleme precum link-uri stricate, pagini lipsă de titlu sau meta descrieri și multe alte probleme ce pot afecta performanța SEO.
 • SimilarWeb este un instrument avansat de analiză și inteligentă a concurenței care oferă informații despre traficul unui site web și sursele acestuia. Acesta permite utilizatorilor să obțină o privire detaliată asupra volumului de trafic, a canalelor de referință (de exemplu, social media, direct, e-mail etc.), cuvintelor cheie pentru care un site se clasifică și multe altele.

Cum se efectuează un audit SEO

Realizarea unui audit SEO implică o analiză detaliată și metodică a unui site web, cu scopul de a identifica punctele tari și slăbiciunile în ceea ce privește optimizarea pentru motoarele de căutare.

Începe prin examinarea aspectelor tehnice ale site-ului, verificând viteza de încărcare, structura URL-urilor, compatibilitatea cu dispozitivele mobile și eventualele erori care pot împiedica indexarea corectă de către motoarele de căutare.

De asemenea, evaluează elementele on-page, cum ar fi titlurile, meta descrierile, structura conținutului și utilizarea cuvintelor cheie.

Un audit cuprinzător va analiza, de asemenea, profilul de backlink-uri al site-ului, pentru a determina calitatea și relevanța legăturilor care direcționează către acesta. În acest proces, este vital să se identifice orice legături dăunătoare care ar putea penaliza site-ul.

Odată finalizat, auditul ar trebui să ofere o imagine clară a locurilor unde site-ul excellează și a domeniilor care necesită îmbunătățiri.

Pentru cei care doresc să-și efectueze propriul audit, există numeroase ghiduri pas cu pas disponibile online. Alternativ, cititorii pot fi direcționați către experți sau resurse detaliate care pot oferi o analiză în profunzime și soluții personalizate.

Erori des întâlnite în realizarea auditului

În procesul complex de auditare SEO, există o serie de greșeli comune care, surprinzător, sunt adesea omise chiar și de către experții din domeniu.

Aceste erori, deși pot părea minore la prima vedere, pot avea un impact semnificativ asupra performanței și vizibilității unui site în motoarele de căutare.

 1. Titluri Duplicate: Având mai multe pagini cu titluri identice poate induce confuzie motoarelor de căutare și poate dilua relevanța paginilor.
 2. Descrieri Meta Duplicate: Descrierile meta unice sunt esențiale pentru a oferi un rezumat clar și atractiv al conținutului paginii.
 3. Link-uri Stricate (404): Acestea oferă o experiență negativă utilizatorilor și pot afecta autoritatea site-ului.
 4. Timp de Încărcare Lent: Un site lent poate îndepărta vizitatorii și poate fi penalizat de motoarele de căutare.
 5. Conținut Subțire sau Duplicat: Conținutul care nu oferă valoare sau este copiat de pe alte site-uri poate atrage penalități.
 6. Lipsa Optimizării pentru Mobil: În lumea digitală de astăzi, un site care nu este prietenos pentru dispozitive mobile poate pierde o mare parte din audiență.
 7. Lipsa unui fișier Sitemap XML: Acest fișier ajută motoarele de căutare să înțeleagă structura site-ului și să indice paginile în mod corespunzător.
 8. URL-uri Complicate sau Neintuitive: URL-urile ar trebui să fie curate, concise și descriptive, reflectând conținutul paginii.

Identificarea și corectarea acestor erori comune poate avea un impact pozitiv imediat asupra clasării și performanței generale a unui site web.

Pașii de urmat dupa realizarea auditului

Efectuarea unui audit SEO este un pas crucial în îmbunătățirea performanței unui site web, dar identificarea problemelor reprezintă doar jumătate din ecuație. La fel de important, dacă nu chiar mai mult, este ceea ce alegi să faci în urma descoperirilor.

De multe ori, organizațiile se mulțumesc doar cu a identifica problemele, fără a le aborda în mod activ și a implementa soluțiile necesare. Ignorarea acțiunilor recomandate poate avea ca rezultat stagnarea sau chiar regresul performanței în motoarele de căutare.

În esență, beneficiile unui audit SEO se materializează în întregime doar atunci când informațiile obținute sunt folosite ca bază pentru implementarea de strategii și modificări concrete. A investi timp și resurse în audit fără a lua măsuri ulterioare echivalează cu a diagnostica o problemă și a alege să nu o tratezi.

Primul pas spre succesul online este înțelegerea profundă a site-ului tău. Începe cu un audit SEO riguros și, odată ce ai perspectiva clară, lasă-ne să te ghidăm în implementarea optimă.

Contactează-ne azi!

Sus